Kusursuz bir görüntünün en önemli tamamlayıcısı dişlerdir. Zamanla yaşanan diş kayıpları ve eksilen dişlerin yerini protezler alıyor. Son derece doğal ve estetik dişlere kavuşmayı sağlayan protezlerle ilgili bilinmesi gerekenleri Medigold Sultan Hastanesinden Diş Hekimi Dt. Ercan Ali Feiz anlattı.
"Dişlerimizin eksikliği durumunda bunu telafi etmek için protez uygulamak durumundayız. Protezler de diş hekimliğinden çeşitlere ayrılır. Takılıp çıkartmalı protezler vardır tamamen dişsiz ağızlar için, yarı dişli ağızlara takıp çıkartmalı kancalı damak dediğimiz metal protezler vardır, bir de kaplama dediğimiz porselen protezler vardır. Bunların arasında diş eksiklikleri tedavisinde implantlar da vardır.
İki tür kaplama vardır. Biri normal metalli porselen kaplama bir de zirkonyum vardır. Zirkonyum daha estetik daha modern daha yeni ve daha diş eti ile uyumludur. Metalli porselen gibi diş eti bölgesinde zaman içerisinde siyahlık oluşmuyor ve gülümsemede daha doğal bir görüntü oluşturuyor. Işık vurduğu zaman yansıması daha doğal olduğundan dolayı gülümsememiz daha doğal görünmekte. Bunlar eksik olan dişlerimizin yerine yapılabildiği gibi estetik amaçlı da yapılabiliyor. Estetik amaçlı yapılanlar da bazen diş tamamen diş kesilerek zirkonyum yapılıyor bazen de ön tarafa takma tırnak tarzı diye tabir ettiğimiz kaplamalar konulabiliyor. Gülümseme dizaynı kişinin yüz şekline, dişlerinin formuna uygun kaplamalar yapılıyor. Böylelikle eksiklikler tamamlanmış gülümse güzelleşmiş artı çiğneme fonksiyonu sağlanmış oluyor.
Diş eksikliğinde çiğneme fonksiyonu kaybı olduğu gibi aynı zamanda eksik dişler zaman içinde çene eklemi ağrılarına da sebebiyet vermektedirler. Bunun önüne geçmek için ya implant ya da kaplama yaptırmak veya protez kullanmak gerekir. Bunları uyguladığımız zaman çene eklemimizdeki ağrıları da gidermiş oluyor. Muhtemel ağrılar da engellenmiş oluyor. Çiğneme lüksümüz artıyor.
Ağız sağlığı vücut sağlığının başlangıç yeridir.
Ortalama bir kaplamanın ömrü 10 yıldır. Bu kişinin kullanımına göre de değişebilir. Zaman içerisinde diş etlerimizin çevresinde, protezlerde yorulmalar olabiliyor. Onların önüne geçmek için yılda bir defa düzenli diş hekimi kontrolüne gitmekte fayda var. Eksiklikleri, çürükleri, yapılabilecek işlemler varsa onları yaptırmakta fayda var. Bunlar bizim ağız sağlığımız için önemli. Ağız ağlığı vücut sağlığının başlangıç yeridir.
Çekilecek ve tedavi edilecek dişler olmadığı zaman kaplama yapımı ortalama 10 gün içinde bitiyor. Bu süre zarfında küçültülen dişlerin üzerinde geçici dişler konulur. Bu 10 gün sonunda da dişler takılır. Yapılacak işlemde tedavi gerektiren ya da çekilmesi gereken dişler varsa bu tedavi süreci uzatabiliyor. Bu yapışacak işlemlere, çekimlere ve dolgulara bağlıdır. Bir ay, 2 ay duruma göre değişebiliyor."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder