Deride kızarıklık, kaşıntı, hazımsızlık, hapşırma,
göz sulanması ve döküntü gibi belirtiler veren Histamin alerjisi ile ilgili İç Hastalıkları
ve İmmünoterapi Uzmanı Dr. Ülkü Görmez faydalı bilgiler paylaştı. Histamin elerjisinden
şüpheleniyorsanız ne yapmanız gerekir? Histamin alerjisi tanısı konulduktan
sonra hangi besinlerden uzak durmak gerekir hangi besinleri tüketmek gerekir? İşte
o faydalı açıklamalar…
“Histamin alerjisi, alerji mekanizmalarının temel
türlerinden biri olup bağışıklık sistemi hücrelerinin yanlış çalışmasından
oluşur. Histamin, salgılandıktan kısa bir süre sonra kan damarlarını
genişletmeye ve deride kızarıklık ve kaşıntıyı tetiklemeye başlar. Histamin
alerjisi, kendisini kızarıklık ve kaşıntı haricinde, hazımsızlık, hapşırma, göz
sulanması ve döküntüyle de belli eder. Kimi zaman ev ve çiçek tozları, hayvan
tüyleri ve çeşitli kimyasallar bu alerjinin tetiklenmesine yol açabilir.
Diaminoksidaz (dao)
üretiminin durması sadece ince bağırsaktaki bir sorundan değil, vücuttaki bazı
vitamin ya da çeşitli maddelerin eksikliği ya da fazlalığı durumunda da ortaya
çıkabilir. B6 ve C vitamini eksikliği, aşırı histamin tüketimi, vücutta toksik
madde artışı (kalın bağırsakta mantar oluşumu ya da midede ülsere sebebiyet
veren bakterilerin oluşumu sonrası toksik madde artışı görülür.) Diaminoksidaz
üretiminin düşmesine sebebiyet verir ve histamin vücutta tek başına alerjik
rahatsızlıklara sebep olur.
Histamin artışı
yapan gıdalara dikkat!
Şarap, bira, tüm
alkollü içecekler, yıllanmış peynir (gouda, permesan , gravyer, eski kaşar,
küflü peynir vs), maya içeren gıdalar, lahana turşusu başta olmak üzere
turşular, ıspanak, domates, yoğurt, zeytin, krema, mayonez, ketçap, hardal, sirke
ve sirke içeren tüm soslar, konserve yiyecekler, salam sosis pastırma ,
işlenmiş etler, füme et, balık, tavuk, hindi, patlıcan, mantar, avokado, uskumrugiller,
hamsi, ton balığı, beklemiş meyve suları ve bazı ilaçlar
Alerji semptomlarını
ağırlaştırabilen ve vücudun histamin salgısını arttıran besinler:
Muz, süt, çikolata, deniz ürünleri, çilek.
Histamin allerjimiz olduğundan şüpheleniyorsak önce bir doktora
giderek muayene olmalı testler yaptırmalı tanımızı kesinleştirmeliyiz. Tanımız
kesinleştikten sonra yukarıda bahsedilen gıdalardan uzak durmalı ve bazı
gıdaları da beslenme menümüzde arttırmalıyız.
Antihistaminik gıdalar (histamin allerjisini yenmek
için tüketebileceğimiz gıdalar):
Vitamin C kaynağı
turunçgiller, kivi, maydanoz, kuşburnu, soğan, sarımsak, elma, kuru baklagiller,
böğürtlen, omega3-6 kaynağı besinler, ısırgan otu, papatya, meyan kökü
(lisorice), kekik, lavanta çayı ve yeşil çay.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder