Türk
mutfağının vazgeçilmezlerinden tereyağı faydalı yağlar arasında. Ancak bu fayda
doğru ve ölçülü kullanıldığı zaman etkisini gösteriyor. Yakılan ya da
kızartılan yağ ise kanserojen etki yaratabiliyor.
Tereyağının doğru kullanılmasına yönelik püf
noktalarını Medigold Sultan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baha Murat
Aydoğ anlattı.
“Türk
toplumu olarak yanlış besleniyoruz maalesef. Diyet programlarının
hazırlanmasında kişiye özel diyetler var. Ancak diğer taraftan bir de topluma ve
bizim kültürümüze özel diyetler önem kazanıyor. Biz yanlış besleniyoruz ama
yanlışlıkları seçtiğimiz besinlerin hazırlanmasından ziyade tüketilmesinde de
hatalar yapıyoruz.
Makarnayı
tüketirken bunlara dikkat edin.
Makarna Türk sofralarının vazgeçilmezi. Çocukların da
en sevdiği gıdalardan birisi. Ancak makarnayı doğru tüketirsek faydalarından
söz edebiliriz. Örneğin makarna tüketeceğiniz zaman ekmek yememeye dikkat edin.
4 kaşık makarna ya da pilav bir dilim ekmek kadar enerji içeriyor. Bunlar birbirinin
yerine kullanılabilirler ancak aynı öğünde birlikte tüketilmelerini
önermiyoruz. Makarna ile birlikte yoğurt tüketilebilir ancak üzerine ketçap dökerek
tükettiğinizde bu faydalı besin zararlı hale geliyor. Makarna ya da mantı
tüketiminde yapılan bir diğer hata da üzerine yağ yakmaktır. Bu son derece
yanlış. Tereyağı faydalı bir besin ancak hafif eritip kullanmak gerekiyor. Yakılan
veya kızartılan yağ faydalı özelliğini yitirdiği gibi kanserojen etki
yaratabiliyor. Tereyağını da tüketirken kısıtlı miktarda tüketmek bir diğer
dikkat etmemiz gereken husus. Dolayısı ile her şeyi ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz,
fazlası zararlı olabilir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder